УЧИЛИЩА В ОБЛАКА

Покана

за Церемония по официално връчване на удостоверения на обучените училищни екипи през 2019 г. по програмите “Училище в облака” и сертификати на учителите, преминали успешно изпитите по програмите Google Certified Educator - Level 1, Level 2 и Google Trainer

12 февруари 2020, Пловдив


Покана 12.02.2019 - Церемония за връчване на удостоверения, Пловдив

Покана за поредна среща на директорите на училища в облака

Покана за директори, 19 септември 2019

Езикова гимназия "Иван Вазов", Пловдив - ПЪРВОТО GOOGLE РЕФЕРЕНТНО УЧИЛИЩЕ на Балканите

Голямата новина, която стана достояние на всички по време на Националната практическа конференция "Училище в облака", проведена на 11 и 12 юни 2019 в Пловдив, е, че България вече има своето първо Google референтно училище! Това обяви самият Дийн Стоукс, който ръководи внедряването на платформата на Google за образованието - G suite, в Европа, Близкия Изток и Африка и който беше специален гост-лектор на събитието, организирано от Център за творческо обучение в партньорство с Община Пловдив, Педагогическия факултет на Пловдивски университет, Acer България и GEG Пловдив.

Дийн Стоукс поздрави ръководството на училището с думите: “Трябва да бъдете горди, защото в Обединеното кралство от общо 30 000 не повече от 50 са Google референтни.”

„Привилегия е да влезеш в семейството на Google референтните училища. Това ни дава възможност да си сътрудничим и с други референтни училища по света и да изпробваме най-новите приложения на Google още преди да бъдат пуснати на пазара“, сподели г-жа Вихра Ерамян - директор на ЕГ „Иван Вазов“.

Дийн Стоукс обясни, че няма конкретни условия или насоки, които да подскажат на училищата как да станат референтни. “Ние търсим конкретната история, отчитаме какво е въздействието на технологиите върху обучението и административната работа, има ли тотална трансформация на образователния процес“ - добави той и подчерта, че към момента ЕГ "Иван Вазов" е единственото училище в България, а и на Балканите, което има такава история на трансформация.

Повече за конференцията можете да откриете на адрес: https://cloud.cct.bg

Национална практическа конференция

"Училища в облака"

Център за творческо обучение в партньорство с Община Пловдив, Педагогическия факултет към ПУ "Паисий Хилендарски", Acer България и GEG-Пловдив организира за втора поредна година конференция “Училище в облака”, по време на която ще се представят най-ярките примери на трансформация на училищата чрез технологии.

Конференцията е насочена към директори на училища, учители, образователни експерти, университетски преподаватели, студенти и докторанти, представители на Министерството на образованието, местните власти и други заинтересовани лица от цялата страна.

ДАТА И МЯСТО НА СЪБИТИЕТО

Конференцията е двудневна и ще се проведе в гр. Пловдив на 11 юни 2019 в кино Арена, Мол “Марково тепе”, зала №2, и на 12 юни 2019 г. в Дома на културата "Борис Христов"

Актуална информация и важни срокове за участниците в конференцията следете на сайта на събитието: cloud.cct.bg

Официално представяне на проекта 1:1 в ЕГ "Иван Вазов" Пловдив

Цяла паралелка от пловдивската ЕГ “Иван Вазов” ще учи с Chromebook

Облачните устройства за образованието навлизат и в българските училища

ЕГ “Иван Вазов” в гр. Пловдив се зае да трансформира учебния процес с фокус върху ученика и учебната среда, в която сътрудничеството, технологиите, свободното общуване и индивидуалността са стандарт, а не събитие.

Промяната започна с една паралелка, в която всеки ученик работи със свой Chromebook, преносим компютър, специално създаден за училища в облака. Целта е до 2023 г. всички 1200 гимназисти да имат свой Chromebook.

Гимназията вече внедри облачна платформа Google G suite за образованието, в която всеки ученик и учител разполага с електронен профил в домейна на организацията. Какво означава това можете да разберете от http://bit.ly/gsuiteplovdiv

Внедряването на облачна платформа е подпомогнато от проекта “Училище в облака” на Община Пловдив, в партньорство с Център за творческо обучение. Повече за проекта: http://bit.ly/cloudplovdiv

Събитие

На 12 април 2019 г. от 10:00 часа ще се състои официалното представяне на проекта 1:1 (едно към едно), с който ЕГ “Иван Вазов” става пилотно училище в България, в което може да се учи навсякъде и по всяко време; екипно или индивидуално. Проектът е част от цялостния стремеж на училището да се превърне в успешен модел на образователна трансформация и ЕГ “Иван Вазов” да бъде училище в облака.

Събитието е кулминация на двугодишни усилия, в резултат на които 23-ма учители бяха сертифицирани по международни програми за внедряване на образователни технологии. Защото без учители технологичните устройства не могат да осигурят на учениците днес подготовка за тяхното утре.

Министърът на образованието Красимир Вълчев и експерти от МОН ще бъдат специални гости на събитието.

ЕГ “Иван Вазов” е и първото иновативно училище в програмата на ACER for Education.

Технологии в гимназията

Какво е Google G suite

Google G suite за образованието е специална версия на популярния пакет приложения за продуктивност G suite на Google. G suite за образованието е напълно безплатна за училища и предлага “бизнес” варианти на Google диск, формуляри, календар, сайтове и Gmail. Над 130 училища в България използват G suite за образованието безплатно. Към датата на прессъобщението активните потребителски профили за учители и ученици са над 25 000.

Какво е Google класна стая?

Приложението Google класна стая е безплатно за училищата, работи на всички операционни системи и мобилни устройства и позволява на учители и ученици да обменят съдържание, оценки, тестове и коментари. Google класната стая се използва от хиляди ученици и учители в България и над 40 милиона по света.

Видео: http://bit.ly/12googleclassroom

Какво е Chromebook (хромбук)?

Chromebook са преносими компютри, които стартират операционната система за под 8 секунди, всички обновления на софтуера се правят автоматично и позволява на различни потребители да използват едно и също устройство.

Някои устройства Chromebook са проектирани специално за учебна среда, където корпусът, екранът, клавиатурата и цената на устройството са съобразени със специфичните нужни на училището.

Chromebook е №1 по брой продажби в сектор образование в САЩ, Канада, Швеция и Нова Зеландия. Chromebook могат да имат до 61% по-ниски разходи за закупуване и поддръжка в сравнение с други компютри.

Видео: http://bit.ly/chromebookpd2019

Партньори

Проектите УЧИЛИЩЕ В ОБЛАКА в Община Пловдив и 1:1 в ЕГ “Иван Вазов” се изпълняват в партньорство с Център за творческо обучение.

Център за творческо обучение е единствен партньор на Google за образованието в България. Центърът е подпомогнал над 270 учители от България да се сертифицират по международни програми за използване на ИТ в образованието.

Центърът има запазена марка КРЕАТИВНА КЛАСНА СТАЯ и подкрепя качествената промяна на българското образование. Организацията е основен партньор в някои от най-успешните проекти в сектора. Повече за центъра на https://cct.bg


За контакти във връзка с пилотния проект в ЕГ “Иван Вазов”:

Мария Атанасова, заместник-директор m.atanasova@egiv-plovdiv.bg

За повече информация относно технологиите и подобни проекти в България

Надежда Коцева, n.kotseva@cct.bg

ВНЕДРЯВАНЕ НА ОБЛАЧНА ПЛАТФОРМА В УЧИЛИЩЕ

ПРАКТИЧЕСКИ СЕМИНАР ЗА ОБМЯНА НА ОПИТ

Покана за директори

ЦЕРЕМОНИЯ ПО ВРЪЧВАНЕТО НА СЕРТИФИКАТИ НА GOOGLE УЧИТЕЛИ И ОБЛАЧНИ УЧИЛИЩА 2019

Център за творческо обучение ще бъде домакин на церемония по връчването на сертификати за “Училище в Облака*” и Google educators за над 200 учители и администратори от Пловдив и други градове.

Събитието ще се състои на 13 февруари от 18.30 ч. в Дом на културата “Борис Христов” на ул. “Гладстон” 15, Пловдив.

Към представителите на сертифицирани училища за 2018 г. ще се обърне заместник-кметът на града Стефан Стоянов. Сред официалните гости ще бъдат директори и заместник-директори на училища от Пловдив, Велинград и Панагюрище.

За два кратки месеца екипът на Център за творческо обучение - единственият партньор на Гугъл за образованието в България, помогна на стотици педагози и училищни администратори да преминат успешно през двустепенна обучителна програма за използване на облачни технологии.

Целта на инициативата за сертифициране е да помогне на учителите да интегрират по смислен начин технологии в работата си, да споделят опит и да създадат плодотворни междуучилищни сътрудничества.

Център за творческо обучение е единствен в България партньор на Google за образованието: Google Education Partner по направление услуги и най-вече G suite - една от водещите облачни платформи в света, безплатна за образователните организации.

Първа годишна среща на директорите на Училищата в облака 2018

Първата годишна среща на Училищата в облака се проведе в Пловдив малко преди началото на учебна година 2018-2019.

Събитието се състоя на 31-и август и на 1-и септември, и отново на 7-и и 8-и септември в Дом на културата "Борис Христов" на ул. Гладстон" №15.

Това бе първо по рода си събитие, което събира директори на училища от цялата страна, въвели облачни технологии. Целта на форума бе да предложи платформа за обмяна на опит и да постави началото на общност от училища, които променят българското образование с въвеждането на технологични иновации.

Повече можете да научите от страницата на събитието: cloud.cct.bg

КАРТА НА УЧИЛИЩАТА И ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ В ОБЛАКА

Интерактивната карта, която виждате по-долу, показва напредъка на проекта за внедряване на облак в пловдивските училища, както и кое в каква фаза от процеса се намира към момента.

Отдел "Образование" на "Oбщина Пловдив" поддържа комуникация с всички тези училища посредством облака.

Карта на училищата и детските градини в Пловдив, в които е активирана облачна платформа.

За легенда натиснете бутона горе вляво на картата!

Проектът е част от общинската образователна програма "Дигитализация на учебния процес".

Запознайте се подробно с актуалната общинска образователна програма на Пловдив за периода 2017-2019.